Θα έλυνες τον γρίφο που θα έσωζε τη ζωή σου; Γρίφοι

Θα έλυνες τον γρίφο που θα έσωζε τη ζωή σου;

Ένας πλούσιος αθλητής πέφτει θύμα απαγωγής με τον απαγωγέα να τον πετάει σε έναν βαθύ λάκκο και να τον απειλεί ότι το βράδυ που θα επιστρέψει θα τον σκοτώσει αν δεν έχει καταφέρει να δραπετεύσει.

Μέσα στον λάκκο ο αθλητής βλέπει έναν βράχο, ένα τούβλο και ένα μαχαίρι. Αυτά είναι τα μόνα σύνεργα που έχει για να δραπετεύσει.

Το πρώτο που κάνει είναι να βάλει τον βράχο για βάση, από πάνω το τούβλο και να καρφώσει το μαχαίρι στον τοίχο, όσο πιο γερά μπορεί. Στη συνέχεια προσπάθησε να σκαρφαλώσει πάνω στο μαχαίρι, τα κατάφερε, τεντώθηκε στις μύτες του και πάλι όμως του έλειπε τουλάχιστον μισό μέτρο για να φτάσει στο πιο χαμηλό σημείο της κορυφής του λάκκου για να πιαστεί με τα δάχτυλα και να ανέβει.

Πώς θα καταφέρει να δραπετεύσει από τον λάκκο; Ο αθλητής όσο γυμνασμένος και να είναι δε θα τολμούσε να προσπαθήσει να πηδήσει πατώντας πάνω στο μαχαίρι γιατί μία πτώση μπορεί να τον τραυμάτιζε ή και να τον σκότωνε.

Τι θα κάνει για να δραπετεύσει; Έχει μόνο λίγες ώρες. Τι θα έκανες εσύ για να βγεις από τον λάκκο και να επιβιώσεις;

Θα έλυνες τον γρίφο που θα έσωζε τη ζωή σου;

Απάντηση

Το θύμα της απαγωγής πρέπει να βάλει τον βράχο σαν βάση, να ανέβει πάνω του και με το μαχαίρι να σκάψει τον τοίχο ένα μέτρο πάνω από τον βράχο ώστε να φτιάξει ένα άνοιγμα τέτοιου βάθους που θα χωράει το μισό τούβλο. Βάζοντας το τούβλο στον τοίχο φτιάχνει ένα παραπάνω σκαλοπάτι ένα μέτρο πάνω από τον βράχο. Μετά θα καρφώσει πάλι το μαχαίρι ψηλά, θα σκαρφαλώσει πάνω του και όταν τεντωθεί δε θα του λείπει πια μισό μέτρο γιατί θα έχει κερδίσει το ένα μέτρο από το ενδιάμεσο σκαλί του τούβλου.