Τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο συχνά σχετικά άγνωστοι Ευρωπαίοι φοράνε τις φανέλες ομάδων του ΝΒΑ, πριν καλά-καλά γίνουν γνωστοί στην Γηραιά Ήπειρο. Περιπτώσεις σαν κι αυτή του Ντόντσιτς γίνονται σπανιότερες, καθώς το scouting έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και όπως συνέβη και με τον Αντετοκούνμπο, το ταλέντο τους αποκρυπτογραφείται πριν γίνει αντιληπτό από τους λιγότερο ειδικούς.
Εδώ και κάμποσο καιρό στο ραντάρ των Αμερικανών έχει μπει ένα «ακατέργαστο διαμάντι» του οποίου την παρουσία τα προηγούμενα χρόνια λίγοι αντιλήφθηκαν στους «μικρούς» της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αμάρ Σιλά, γεννημένος στο Ντακάρ της Σεναγάλης, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της «βασίλισσας» το 2015, όταν ήταν ακόμη μόλις 14 ετών. Το ύψος του έβαλε τέλος στα όνειρα του πιτσιρικά για καριέρα στο ποδόσφαιρο, όμως άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες γι’ αυτόν στο μπάσκετ.
Τον περασμένο Μάιο, με το σώμα του ακόμα να αναπτύσσεται, ο Σιλά που πλέον λογίζεται ως φόργουορντ/σέντερ, ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές που οδήγησαν την Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Adidas Next Generation Tournament που έγινε στη Βιτόρια, στο περιθώριο του Final Four.
Στον τελικό ο Μάριο Νάκιτς με 33 πόντους, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 τάπα, έκλεψε την παράσταση. Ο πολιτογραφημένος Ισπανός (με νιγηριανές ρίζες) Ουσμάν Γκαρούμπα ακολούθησε με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 τάπες, ενώ η συνεισφορά του Σιλά (16 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και 5 τάπες) μόνο αμελητέα δεν θα την χαρακτήριζε κανείς.
Ωστόσο, ουσιαστικά μερικές εβδομάδες μετά τον θρίαμβο, ο Αμάρ Σιλά έκανε κάτι που μάλλον δεν θα περίμενε κάποιος να συμβεί εύκολα. Δείχνοντας τρομερή ωριμότητα και στόχευση, έχοντας προφανώς και την σωστή καθοδήγηση από τους γύρω του, ο Σενεγαλέζος αποφασίζει να αφήσει την Ρεάλ Μαδρίτης. Πριν καλά-καλά κλείσει τα 18 χρόνια του αντιλαμβάνεται ότι ο συνωστισμός στο ρόστερ των «μερένχες» είναι τέτοιος που κινδύνευε να τον συνθλίψει. Κι εκείνος βιάζεται. Βιάζεται πολύ προκειμένου με μεγάλες δρασκελιές να φτάσει μέχρι το ΝΒΑ.
Αντί, λοιπόν, για μια ομάδα με ιστορία ή την προοπτική να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, ο Σενεγαλέζος επέλεξε την ταπεινή Οστάνδη στο Βέλγιο. Γνωρίζοντας ότι εκεί θα πάρει τον χρόνο συμμετοχής που θα του επέτρεπε να εξελιχθεί, ενώ ήδη βρισκόταν στα μπλοκάκια πολλών σκάουτερ που θα παρακολουθούσαν την εξέλιξή του.
Με ύψος 2.06 και άνοιγμα χεριών σχεδόν στα 2.20, τρομερό άλμα (από τα μεγαλύτερα που έχουν σημειωθεί σε αθλητές πάνω από τα 2 μέτρα και 5 εκατοστά), ενώ τρομερά αθλητικά προσόντα του καλύπτουν το (ακόμα) όχι ιδιαίτερα δυνατό σώμα (μόλις 86 κιλά ζυγίζει), πράγμα πάντως που αν αναλογιστεί κανείς την «μεταμόρφωση» αθλητών σαν τον Ντόντσιτς, θα είναι το πιο εύκολο πράγμα να «διορθωθεί» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πλέον σε κάθε εμφάνισή του με την βελγική ομάδα κερδίζει «πόντους» αλλά και θέσεις ενόψει του draft, στο οποίο αναμένεται να δηλώσει συμμετοχή. Το τελευταίο κατόρθωμά του (20 πόντοι και 7 ριμπάουντ απέναντι στην Τουρκ Τέλεκομ) επανέφερε στον… αφρό το όνομά του, με συνέπεια να ασχοληθούν ξανά μαζί του τα media. Ακόμη κι εκείνοι που τον είχαν ψέξει για την απόφασή του να αφήσει ένα ιδανικό μπασκετικό περιβάλλον, όπως αυτό της βασίλισσας.
Οι τελευταίες προβλέψεις ανεβάζουν τον Αμάρ Σιλά σε πικ πρώτου γύρου. Κάτι που πριν ένα χρόνο έμοιαζε αδύνατο. Οι πιο αισιόδοξοι το πάνε ακόμα πιο ψηλά. Αυτή την στιγμή του νούμερο που «ψιθυρίζεται» είναι το 13 και πιθανότερος προορισμός του το Πόρτλαντ και οι Τρέιλ Μπλέιζερς. Το συμβόλαιό του με την Οστάνδη έχει βέβαια τριετή διάρκεια, αλλά οι πάντες σε αυτή τη… σχέση γνώριζαν από την αρχή πολύ καλά ότι δεν θα… γερνούσαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου!